Falusi Vendégfogadók XIII. Nemzetközi Sütő-Főző Fesztiválja 2019. 10. 12. Helyszín: Hosszúhetény Élménybeszámoló: A Baranya Megyei Falusi Turizmus Egyesület 2006-óta szervezi gasztronómiai vándorfesztiválját, ebben az évben a 13. alkalommal. Ezúttal Hosszúhetény vállalta fel a „házigazda” szerepet.
Számunkra ez az alkalom különleges volt, hiszen tavaly a Szederkény-ben megtartott XII. Sütő-Főző Fesztiválon elnyertük a neves fődíjat, nagy örömünkre és megelédegésünkre, elhozhattuk munkánk gyümölcsét, a Vándorfakanalat. Ezért az idei kihívás komoly feladat elé állított minket, hiszen esélyt kaptunk arra, hogy megvédjük I. helyünket. Az útra kis csapatunk nagy izgalommal készült. Minden alkalom egyedi, hiszen sosem tudjuk, hogy milyen alapanyagot kapunk a főzéshez. A fantáziánkra van bízva, hogy a meglévő zöldségekből, húsokból milyen ételt készítünk, ami házias is, gusztusosan van elkészítve és feltálalva. A főzést kizárólag szabadtűzi eszközökkel végezhetjük, idén amit vittünk magunkkal: grill, bogrács, tárcsa, serpenyő, fazék, illetve a főzéshez elengedhetetlen szerszámok: fakanál, kés, reszelő, szűrő, szaggató, egyéb eszközöket. Minden évben ilyenkor több naposra tervezzük az utazást, hiszen Békés megyében lakunk, ahonnan célszerű már előző nap elindulni, hogy kipihenten készülhessünk neki a versenynek. Ilyenkor megcsodálhatjuk utunk során a tájat, egy-két útba eső nevezetességet. Péntek délután ismét – mint eddig minden évben – egy csodás szállásra érkeztünk meg. A Háziasszony nagyon kedves, vendégszerető hölgy volt, akinek ezúton is köszönjük a szíves vendéglátást. Estefelé összeült kis csapatunk, kellemesen töltöttük az időt, vacsoráztunk, beszélgettünk, és tettünk egy kisebb sétát a környéken. Alföldi lakosok lévén csodálattal néztük a környező hegyeket, a csodálatos tájat. Szombaton reggel izgatottan készültünk a megmérettetésre. Regisztráltuk csapatunkat, majd elfoglaltuk sátorhelyünket, majd elindult a főzőverseny. Minden csapat kapott egy 10 kg-os meglepetéscsomagot. Csirkemáj, sertés- és vaddisznóhús, valamint zöldség volt elkészítve minden csapat számára. Ezen felül a szervezősátornál a csapatok friss fűszereket is vehettek magukhoz, ha szükség volt rá. Csapatunk idei menüsora a következő volt: Vaddisznó ragu tarhonyával; Resztelt máj petrezselymes burgonyával; Baconba tekert csirkemáj; Szarvasi töltött karaj párolt zöldséggel valamint Párolt káposzta birskörtével. Igen nagysikerű volt a közönség számára menüsorunk, szurkoltunk, hogy a közönségdíjat elnyerjük, de erről 3 szavazattal lemaradtunk. Az számunkra már egy sikernek könyvelhető el, hogy minden ételt kiosztottunk a közönség számára, nem maradt csak egy-két falat a csapatnak kóstolásra. Izgatottan vártuk a délutáni eredményhirdetést. Idén csapatunk a Cakompakk Csapat a „Pálinka díj”-at nyerte el, sajnos a zsűri szerint az étellel nem mi remekeltünk a legjobban. A Vándorfakanalat átadtuk az I. helyezést elért csapatnak. Búsulásra nem volt okunk, hiszen a mi kis szuper Cakompakk Csapatunk egy összetartó kis közösség. A lényeg, hogy jól éreztük magunkat, szép helyen jártunk, jókat főztünk. Köszönjük a szervezést és a támogatást a FATOSZ-nak. Jövőre – ha minden jól megy, a következő Sütő-Főző fesztiválon is ott leszünk! Köszönettel: Kondacs Andrásné, Kovács Gábor, Misik Zsuzsanna, Rónyai Ágnes, Szakács István, Szakács Istvánné.