Blog

Evangélikus Nagytemplom Békéscsaba

Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, a békéscsabai Evangélikus Nagytemplom

békéscsabaiak egyik legnagyobb büszkesége a belvárosban található Evangélikus nagytemplom, mely nem csak Magyarország, de Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma.
Kialakításának stílusa is egyedivé teszi magyarországi viszonylatban, hisz a copfból a klasszicizmusba való átmenet idején épült, amely stílust empire néven ismerünk.
Alapkövét már 1807-ben lerakták, de a következő évek inflációja miatt csak 1813-ben kezdték el építeni, végül 1824-re készült el teljesen.
Tervein Frantz Pumperger gyulai, majd Joseph Hoffer aradi mester is dolgozott, de végül Czigler Antal elképzelése szerint történt a végső kialakítása.
Ez alól csak a toronyóra fölötti falrész kivétel, mert a Czingler-féle háromszög alakzat helyett félkör alakú timpanonszerű oromzat épült meg, hogy jobban olvasható legyen a templom üzenete:
“Dicsőség legyen az ég Urának, legyen áldás a földön, imádkozzatok hívek, s dicsőítő éneket zengjetek népek!”
A békéscsabai templom tornyának sisakja eredetileg jóval magasabb volt, mely magassága a teljes toronyénak 1/3-a volt, de a gyülekezet kívánságára 1843-ban Guldner Ferenc és Fliegel János kisebb, szolidabb tornyot terveztek a templomnak.
Sajnos ennek az impozáns és európai szinten is kiemelkedő alkotásnak az I. Világháború óta nincsen haragja, mióta azt hatósági szinten kisajátították.

Orgonája egyike az ország legnagyobb evangélikus orgonáinak, mely Soukenik János és Rukavina János szegedi mesterek munkája.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: pinterest