Szőttes Kúria - Csorvás

TOP-1.2.1-15-BS1-2016-00022

Csorvás-Reöck kúria

Legyen ez az épület a múlt dicsőségének,
a jelen munkálkodásának és a jövő reménységének jelképe!

A Hudák Család Kéziszövő és Varró műhelyét 1989-ben hozta létre Hudák Józsefné Szövő Népi Iparművész és családja. Ma is családi vállalkozásként működik Hudák Mariann Mesterremek és Príma Díjas viseletkészítő és Hudák Csaba közreműködésével. Csorvási műhelyünkben a Népi Iparművészeti Tanács és a Lektorátus által zsűrizett, egyedi zsűriszámmal ellátott hagyományőrző, de a mai kor emberére tervezett termékek készülnek: szőttesek, vásznak és ruhák. Szakterületünk a magyar polgári és nemesi díszruhák, amelyeket francia bársonyból, kasmírból, brokátból és shantungból varrunk. Ezek saját tervezésű és készítésű egyedi darabok, méretre szabva, nőknek és férfiaknak egyaránt. Ilyenek a Bocskai-öltönyök, díszmenték, esküvői összeállítások. Énekkarok és tánccsoportok is gyakran felkérik műhelyünket, hogy készítsünk számukra egyedi fellépő ruhát.

Számtalan ruhabemutatón és kiállításon vettünk részt és képviseltük hazánkat külföldön is, többek között Milánóban, Brüsszelben, Murtenben, Lipcsében, Párizsban, Londonban, Ulmban.

2009-ben megalapítottuk a Csorvás Népművészetéért Egyesületünket 11 fővel, amelynek mára ötvennél is több hagyománytisztelő pártoló tagja van, akik tudásukkal segítik a munkánkat, ki-ki a saját szakterületén, orvosként vagy ügyvédként, esetleg lelkes segítőként. Szőtteseink és egyedi magyar polgári, nemesi viseleteink számtalan elismerést, oklevelet és díjat kaptak az évek folyamán. Nagy büszkeségünk, hogy a Békés Megyei Értéktár tagjai lettünk.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt műhelyünkben Csorváson, a Szőttes Kúriában, a város peremén, de Isten tenyerén!

A Reöck kúriát Reöck József földbirtokos építette, Ybl Miklós tervei alapján 1880-ban.

Formailag teljesen megegyezett a Kis-majori kastéllyal, amelyet az 1950-es évek elején lebontottak. A kastélynak nevezetes vendégei voltak, többek között Munkácsy Mihály festőművész, aki a Búsuló Betyár című munkájához a zenész alakokat a csorvási vendéglőben mintázta. Járt a kastélyban gróf Apponyi Albert, József főherceg is, csorvási tartózkodásaik alkalmával.

A II. világháború után a majort és a kúriát államosították, majd gépállomásként használták, majd az 1960-as években a helyi termelőszövetkezet birtokába került.

Jóval később lehettünk büszke tulajdonosai az épületnek.

Eddigi fennállásunk során nem kértünk támogatást sem a működésünkhöz, sem eszköz vagy tárgyvásárláshoz, fejlesztésekhez, de elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy itt, a város peremén, de Isten tenyerén ne csak saját örömünkre szolgáljon a több évtizedes kutató-, gyűjtő-, és alkotómunka, szakmai tapasztalat, anyagismeret, hanem megismertessük az országgal-világgal, hogy a magyar művészet gyönyörű, csak elfelejtettük. Mi azon dolgozunk, hogy ezt a csodát megismerhessék, szeressék, de ne légből kapott, mézeskalács-huszáros giccs kivitelben, hanem ízléses, viselhető-használható, akár modern formában is. Évek óta fogadunk műhelyünkben látogatócsoportokat, ma ezt úgy hívjuk: nyitott műhelyként dolgozunk…

A csodás kézműves termékek saját környezetünkben vannak, csak észre kell venni őket, és megismertetni az emberekkel és elérhetővé tenni!

Így az országban először HELYI TERMÉK BEMUTATÓ TERMET létesítettünk, ahol számos remek dolog várt kicsiket és nagyokat egyaránt.

A műhelyünknek helyt adó, Ybl Miklós által tervezett kúria felújítása évtizedekkel ezelőtt fogalmazódott meg családunkban. Több mint húsz évig dolgoztunk benne hol rosszabb, hol jobb körülmények között, és mindvégig éreztük a kisugárzását. Ez az álom a mostani projektnek köszönhetően valósággá vált.

A kúriát a TOP-1.2.1-15-BS1-2016-00022 azonosítószámú, Szőttes Kúria – Csorvás című projekt segítségével tudtuk megmenteni az utókor számára, miközben új tartalommal töltöttük meg. A pályázat keretében 278 millió forintból újult meg az épület és ad helyet bemutatótermünknek, műhelyünknek, így modern, 21. századi körülmények között adhatjuk át tudásunkat az utókornak.

A felújított kúriában kialakításra került egy nagyobb rendezvény megtartására alkalmas bemutató tér. Az épület a szőttesek, magyar zsinóros ruhák, kézi iparművészeti termékek bemutatása mellett a tervek szerint tanfolyamoknak is otthont ad a jövőben, egyebek mellett szövést, fonást, varrást, makramét, hímzést tanulhatnak majd az érdeklődők.

Az épület kívül-belül és szerkezetileg is megújult, visszakapta a teraszokat, új varrógépekkel, korhű bútorokkal gazdagodott. A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

- KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT! -

Ízelítő programjainkból:

 • A viharsarki polgárok és nemesek hétköznapi és ünnepi ruháinak bemutatása aktív programokkal
 • Paraszt lakodalom szervezése, vendégeink bevonásával
 • Műhely bemutatása, varrás-, szövésbemutató, amelyben részt vehetnek az érdeklődők is
 • A térséghez, az épülethez kapcsolódó igaz történetek, mondák elbeszélése
 • Rongy- és más hagyományos baba varrása, babaruha varrása
 • Hímzés saját szövésű agyagra, mintaírás a tájegységre jellemző mintakincsből merítve
 • Kreatív szoba: textil virágok hajtogatása, díszdoboz, szekrénycsík, más lelket melengető tárgyak készítése
 • Magyar díszruhák megtekintése és bemutató darabok felpróbálása, emléklap, fénykép készítése
 • Kerti programok: pogácsasütés kemencében, láng előtt sült lángos és egyéb gasztronómiai kalandok
 • Fűszernövények bemutatása, keverékek összeállítása egyéni receptek szerint, közben előadások a gyógyfüvek hasznáról és használatáról
 • Ajándékbolt

Információk:

Cím: 5920 Csorvás, Tanya 183.

 

Telefonszám:

+36-66/258-176

+36-30/294-7142

+36-30/494-9153

 

E-mail: 

mariann.hudak@gamil.com

julikahudakne@citromail.hu

 

A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.