Bodor Porta

Részletek:

Falusi vendégasztal szolgáltatás:

Látvány disznóvágás
Serpenyős, faszenes és nyárson sütés
Hidegtálak
Bográcsozás
Kemencés sütés
Falusi/Látvány disznóvágás

Dobozon, ahol a sertéstartásnak évezredes hagyománya van, elképzelhetetlen volt a falusi élet disznóölés nélkül. A disznótoros időszak élénk közösségi életet teremtő eseménysorozat volt. Valódi fejtörést jelentett, hogy a családok, baráti társaságok összehangolják a disznóvágások időpontjait, hiszen a házi sertés feldolgozása hozzáértést, összehangolt munkát igényelt. Az egymást támogató családtagok és a barátok keze alatt olajozottan folyt a munka. Miközben jókat ittak, és hatalmasakat ettek.

Nem ígérjük, hogy műkedvelő látogatóink katonás tempóban haladnak majd a feldolgozás művelete során. Bele kell ugrani a mély vízbe! Az megteremti a hangulatot is. Mi pedig megígérjük, hogy a böllér mindent megtanít a feldolgozás során. Jöjjenek el, próbálják ki „élesben”, szagoljanak bele, kóstolják meg, amit kifőznek!

A disznótor menete:

Érkezéskor forró ital a hideg reggelen, pogácsa. Közben ismerkedés a böllérrel, aki elmondja a fontos tudnivalókat, „kiosztja” a szerepeket, felkészít a napra nagyjából az alábbi feladatsor szerint:

disznó szúrása, kivéreztetése – csak erős idegzetűeknek!
perzselés, kaparás, tisztítás
a disznó darabolása
töltött áruk előkészítése: alapanyagok kimérése, darabolás, darálás
gyúrás: a gondosan előkészített alapanyagok elegyítése, gyúrása, ízesítés
hurka-/kolbász-/sajttöltés – igények szerint
Sültek serpenyőben, faszénen vagy nyárson

A családi, baráti összejövetelek egyik legkedveltebb formája a grillezés. Nem véletlen, hiszen kötetlen, laza, a harapnivaló pedig szezonális és háztáji alapanyagokra fókuszálva jól variálható. A gondosan megkomponált pácokban érlelt húsokat felsorakoztatva mindenki ízlése és étvágya szerint válogathatja össze, mi kerüljön a tányérjára. Az elkészítés villámgyors, az eredmény pikánsan füstös és garantáltan zamatos. A húsok mellett grillezhetünk zöldségeket, mézédes csöves kukoricát, vagy kínálhatunk roppanó, friss salátákat. A gyerekeknek citromos bodza szörppel kedveskedünk.

***

Bográcsozás

Ha beköszönt az ősz, vagy az illatos tavasz, elkezdünk vágyakozni a bográcsban főtt finomságok iránt. No meg a ropogó tűz mellett folytatott beszélgetések iránt is érzünk némi nosztalgiát. Miközben vendégeink borozgatnak a ropogó tűz mellett, mi elkészítjük a bográcsost. Legyen az tyúk- vagy nyúlpörkölt; csülkös körömpörkölt olyan szafttal, hogy összeragadnak az ujjaik, vagy akár bográcsban főtt töltött káposzta. Egy a lényeg: kiváló minőségű, háztáji jószágokból készítjük őket, szívvel és lélekkel.

***

Kemencés sütés

A kemencében sült ételekről szeretjük azt gondolni, hogy az csak finom lehet. Építettünk egy kemencét, mert ez egyszerűen így van. Ha valakinek a főzés a szenvedélye, akkor a kemencében sütés-főzés a kreatív önmegvalósítás kimeríthetetlen tárháza. Kezdjük a sort a disznótorokhoz kapcsolódó „disznóságokkal”: töltött káposzta, sült kolbász és hurka, sertéscsülök, malacsült. De hálás feladat a baromfiudvarunkból frissen kopasztott falusi csirke, kacsa elkészítése is. Hogy ki ne felejtsük a sorból a kelt tésztákat, kenyérféléket.

Szolgáltatásainkat ajánljuk;

Családi rendezvények megtartására (névnapok, házassági évfordulók, eljegyzés, ballagás, stb .).

Baráti összejövetelek helyszínének. (névnap, legénybúcsú, lánybúcsú)

Céges rendezvények részére. (céges buli, csapaépítő tréning)

Iskolai kirándulás célpontja.

A programokon résztvevők minimum létszáma 10 fő, előzetes bejelentkezés alapján.

Árak az előre egyeztetett és igénybe vett szolgáltatás alapján.

Elérhetőségek:

Tulajdonos: Hankó-Debreceni Éva

Kapcsolattartó: Debreceni Lajos

Telefon: +36 20 960 7056

E-mail: info@bodorporta.hu

Honlap: www.bodorporta.hu

Fizetési mód:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

További szolgáltatók:

Falusi vendégasztal szolgáltatás: Látvány disznóvágás Serpenyős, faszenes és nyárson sütés Hidegtálak Bográcsozás Kemencés sütés Falusi/Látvány disznóvágás Dobozon, ahol a sertéstartásnak évezredes hagyománya van, elképzelhetetlen
A kézműves házként funkcionáló, Szarvas határában álló tanyában a szalmafonás remekeit tekinthetik meg az érdeklődők. Láthatóak a magyar koronázási ékszerek szalmából készült, méretarányos másai,
A kézműves házként funkcionáló, Szarvas határában álló tanyában a szalmafonás remekeit tekinthetik meg az érdeklődők. Láthatóak a magyar koronázási ékszerek szalmából készült, méretarányos másai,
A kézműves házként funkcionáló, Szarvas határában álló tanyában a szalmafonás remekeit tekinthetik meg az érdeklődők. Láthatóak a magyar koronázási ékszerek szalmából készült, méretarányos másai,
A kézműves házként funkcionáló, Szarvas határában álló tanyában a szalmafonás remekeit tekinthetik meg az érdeklődők. Láthatóak a magyar koronázási ékszerek szalmából készült, méretarányos másai,